De Lumix S9 kan de pot op - de Lumix GX10 is de camera die Panasonic moet maken (2024)

De nieuwe Lumix S9 van Panasonic is een knap staaltje techniek en design, waarbij een volbeeldsensor met IBIS in een behuizing wordt gepropt die kleiner is dan zelfs veel Micro Four Thirds-camera's. Die vormfactor gaat echter gepaard met serieuze offers. Die vormfactor gaat echter gepaard met serieuze offers. Geen EVF, geen mechanische sluiter en geen flitsschoen. Panasonic had gewoon zijn Lumix GX-productlijn moeten bijwerken en in plaats daarvan een volwaardige Micro Four Thirds-camera moeten maken.

Opinion / Kommentar Camera Fail Launch Gadget Accessory

Opinie door Julian van der Merwe

De meningen, gedachten en opinies in de tekst behoren uitsluitend toe aan de auteur.

Panasonic heeft onlangs de Lumix S9 werd nogal positief ontvangenmet veel lof voor de camera vanwege het relatief kleine formaat en de indrukwekkende prestaties. Het is echter de bescheiden mening van deze schrijver dat Panasonic de verkeerde camera heeft gemaakt - één met te veel compromissen en weinig verstand.

Het is geen geheim dat camerafabrikanten een hype najagen. Net als de Fujifilm X100VI jaagt de Panasonic Lumix S9 een hype na rond een paar belangrijke kenmerken, van het - toegegeven - gestroomlijnde retro-geïnspireerde uiterlijk tot de compacte vormfactor, het prijspunt (lancering vanaf slechts $1.499,99 via Best Buy) en zelfs de volbeeldsensor. Echter, om een aantal van de belangrijkste specificaties te bereiken om die hype waar te maken, maakt Panasonic met de Lumix S9 een groot aantal bochten.

Om het formaat en de kosten laag te houden, heeft Panasonic een aantal belangrijke functies moeten weglaten, waaronder een mechanische sluiter, een aparte hoofdtelefoonaansluiting, een zoeker van welke soort dan ook en, misschien wel het meest verwerpelijk, een flitsschoen. Geen van deze compromissen maakt de Panasonic Lumix op zich tot een slechte camera, maar ze voegen allemaal beperkingen toe.

De digitale sluiter, het gebrek aan knoppen en het ontbreken van een EVF maken de Lumix S9 een slechte keuze voor veel fotografietoepassingen, terwijl de hoofdtelefoonaansluiting, de kleine batterij en het ontbreken van een flitsschoen de camera beperkt geschikt maken voor videofotografie, waardoor de belangrijkste doelgroep mogelijk van de camera vervreemd raakt.

Het grootste probleem met de Panasonic Lumix S9 komt echter niet van de camera zelf. De L-Mount van de camera is zeker een goede keuze voor een full-frame camera, maar betekent wel dat elke fotograaf die een goede beeldkwaliteit wil of verschillende brandpuntsafstanden wil hebben, een zeer grote kit met zich mee moet dragen, of dat nu een grote zoomlens is of zelfs een paar slanke prime lenzen. Het is waar dat fotografen die op zoek zijn naar een compact pakket kunnen kiezen voor iets als de Leica Elmarit-M 1:2,8/28 ASPH voor een zeer compacte vormfactor en uitstekende beeldkwaliteit, is het onwaarschijnlijk dat veel fotografen $2500 zullen uitgeven aan een lens voor een camera van $2500.

Nogmaals, de Lumix S9 heeft nog steeds de fantastische sensor van de Lumix S5II en S5IIx in zijn kleine behuizing gepropt, waardoor het een zeer concurrerende camera is voor de prijs van $1.499, maar er is een betere manier om de prestaties van de Lumix S9 grotendeels te benaderen zonder in te leveren op functies om het kleine formaat te bereiken - de mythische Micro Four Thirds Lumix GX10.

Een Panasonic Lumix GX10 is veel te laat

Een op Micro Four Thirds gebaseerde Panasonic Lumix GX10 is het verstandige antwoord op de zoektocht van Panasonic naar een compacte camera met veel mogelijkheden die niet zo veel opofferingen zou vereisen om die doelstellingen te bereiken Fujifilm X100VI ambities. De Panasonic Lumix GX9 werd al in 2018 gelanceerd - zes jaar geleden, voor wie telt - en is zelfs na al die jaren nog steeds een aantrekkelijk alternatief voor fotografen en videografen die op zoek zijn naar een compacte camera.

Ondanks de echt compacte vormfactor heeft de Panasonic Lumix GX9(momenteel $1.324,30 op Amazon met een kitlens) een pop-up kantelbare EVF, een flitsschoen en een pop-up flitser. De achterkant is ook overladen met knoppen en het bovenste bedieningsoppervlak heeft een veelzijdige modus en belichtingscompensatie, naast twee aangepaste regelknoppen.

Als u dit afzet tegen de twee knoppen aan de bovenkant en het dunne achterpaneel van de Lumix S9, wordt het duidelijk welke camera gebruiksvriendelijker is.

De GX9 is echter in een paar opzichten verouderd. Het enige wat Panasonic aan de GX9 zou moeten doen om er een GX10 van te maken, is upgraden naar de nieuwste 25 MP BSI-sensor die wordt gebruikt in de Panasonic Lumix G9 II(momenteel $1,614 op Amazon) en de poorten van de camera in het moderne tijdperk brengen met USB Type-C en microfoon- en hoofdtelefooningangen, zoals het geval is bij de G9 II. De GX9 beschikt al over IBIS en de eerder genoemde bedieningselementen en functies die fotografie en videografie tot een aangename ervaring maken, terwijl er alleen op de sensorgrootte is bezuinigd en er geen functies zijn weggelaten.

Door de GX9 te updaten naar de 25 MP M4/3-sensor van de Lumix G9 II krijgt u ook de theoretische resolutie voor dezelfde 6K-opnamen met open poort als de Lumix S9. Bovendien heeft Micro Four Thirds een nog grotere selectie hoogwaardige objectieven dan de L-Mount op de Lumix S9, en Micro Four Thirds-objectieven zijn veel compacter dan full-frame objectieven, waardoor het objectief gezien een betere keuze is voor wie licht wil reizen zonder in te leveren op de veelzijdigheid die gepaard gaat met een grote objectievencollectie.

Een opvallend nadeel van de GX9 en de hypothetische GX10 is de kleine sensor en de cropfactor, maar het OM System OM-1 II(momenteel $2.399,99 op Amazon) heeft bewezen dat deze beperking nog lang niet het doodvonnis is dat het vroeger was, dankzij zaken als computationele fotografie en verbeterde sensorfabricagetechnologie. Vooral voor de social-media-gekke markt waar de Lumix S9 zich op richt, zou een compacte Micro Four Thirds camera voor veel Panasonic gebruikers een betere keuze zijn geweest.

Bron(nen)

DPReview (1, 2), Panasonic (1, 2)

Gelijkaardige Artikels

De prijs van de Panasonic Lumix S9 lekt uit naar $1.499 MSRP en vroege afbeeldingen bevestigen een scharnierend scherm en video-gerichte functies22-05-2024Het uitgelekte Panasonic Lumix S9 beeldmateriaal verraadt het kleine, trage 26 mm pancake prime objectief, en het beweegbare scherm komt eraan voor de full-frame creatorcamera19-05-2024Panasonic Lumix S9 op de markt met IBIS en nieuw pancake zoomobjectief perfect voor straatfotografie15-05-2024Panasonic introduceert Lumix G9II micro four thirds vlaggenschip met fasedetectie-AF en 60 fps continuopnamen13-09-2023
Daylight lanceert DC-1 tablet met L...
Er is eindelijk een release window ...

Please share our article, every link counts!

> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Nieuws > Nieuws Archief > Nieuws archieven 2024 05 > De Lumix S9 kan de pot op - de Lumix GX10 is de camera die Panasonic moet maken

Julian van der Merwe,2024-05-27(Update:2024-05-27)

De Lumix S9 kan de pot op - de Lumix GX10 is de camera die Panasonic moet maken (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6172

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.